Makkelijker energie besparen met de Erkende Maatregelen

24/ 4/ 17
In de wet staat al jaren dat je energiebesparende maatregelen moet treffen, maar hoe doe je dat? Om het voor tankstation- en carwash-ondernemers makkelijker te maken, is een lijst met zogenaamde Erkende Maatregelen opgesteld.

Deze lijst ligt nu online ter consultatie voor (zie voor tank- en wasbedrijven vanaf pagina 51).

Wettelijke verplichting

Volgens artikel 2.15 van Activiteitenbesluit is het al jarenlang wettelijk verplicht om energie te besparen als je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruikt. De wet verplicht je in dat geval om alle meetregelen te treffen die je binnen vijf jaar terugverdient. Alleen, hoe doe je dat? En welke maatregelen tref je? Om tankstation- en carwash-ondernemers meer duidelijkheid te bieden, is een handige lijst samengesteld: de Lijst Erkende Maatregelen Energiebesparing. Eventuele opmerkingen in de consultatie kunnen nog worden verwerkt en na aanpassing krijgt de lijst vanaf 1 januari 2018 een wettelijke status.

Waarom een lijst?

BOVAG heeft zich van meet af aan sterk gemaakt voor een duidelijke lijst met maatregelen, die ondernemers in staat stelt om relatief eenvoudig aan hun wettelijke besparingsverplichting te voldoen. En omdat we in het overleg met de overheid BETA, NOVE en VNPI hebben betrokken, heeft de lijst een branchebreed karakter. De maatregelen zijn op terugverdientijd doorgerekend door bureau LBP Sight en de Omgevingsdiensten hebben ingestemd met de lijst. De oorspronkelijke duizend maatregelen die erop stonden zijn zodoende teruggebracht tot 36 stuks, waarbij de investeringen binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. “Met de lijst wordt energiebesparing dus concreter, werkbaarder en eenvoudiger gemaakt”, zegt milieuspecialist Jan Bessembinders van BOVAG. “Gebruik van de lijst is niet verplicht, maar energiebesparing zelf is dat wél. Je mag als alternatief ook een onderzoek laten uitvoeren voor je eigen situatie door een specialistisch bureau, maar gebruik van de lijst scheelt je wel een hoop gedoe. Omgevingsdiensten hebben de lijst immers officieel erkend.” Een soortgelijke lijst is eerder al vastgesteld voor schadebedrijven en bedrijven in de mobiliteitsbranche met een werkplaats.

Hoe verder?

De lijst met erkende maatregelen wordt zoals gezegd per 1 januari 2018 van kracht. Naar alle verwachting gaan handhavers pas vanaf dat moment met de lijst in de hand de branche rond. Toch is het raadzaam om de lijst eens door te nemen als u bijvoorbeeld binnenkort gaat verbouwen. Dat scheelt teleurstelling achteraf en u gaat meteen energie besparen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of bel (030) 659 53 00.