'All-inprijzen' verplicht in showroom en op website!

16/ 6/ 17
Advertenties voor nieuwe caravans en campers moeten een prijs vermelden inclusief alle niet-vermijdbare kosten. Dat is wettelijk zo geregeld. Wie zich er niet aan houdt, loopt kans op een forse boete. Omroep Max besteedt maandag aandacht aan dit onderwerp.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft algemene regels opgesteld voor advertentieprijzen van consumentenproducten, omdat consumentenorganisaties bij de ACM hadden geklaagd dat er te vaak naar hun zin bijkomende kosten zijn bij de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe auto of caravan. Het gaat om kosten waar je als klant niet omheen kan, maar die niet in de geadverteerde prijs zijn verwerkt, veelal ‘kosten rijklaar maken’ genoemd. Deze kosten zijn in de ogen van de ACM ‘niet vermijdbaar’ en moeten daarom in de geadverteerde prijs worden opgenomen.

Vermijdbare kosten

Volgens de ACM zijn niet-vermijdbare kosten alle kosten die nodig zijn om te zorgen dat een klant met bijvoorbeeld een camper of motorfiets rijdend de showroom kan verlaten. Tot de niet-vermijdbare kosten in de caravan- en camperbranche behoren: transportkosten, leges, bpm, btw, kentekenplaten en verwijderingsbijdragen voor banden, koelkast, tv et cetera. Ook voor gebruikte producten geldt dat de niet-vermijdbare kosten in de advertentieprijs moeten worden opgenomen, alleen zullen dat er in het algemeen veel minder zijn. Met een gebruikte camper bijvoorbeeld, kun je over het algemeen zonder veel kosten de showroom uitrijden en zijn de niet-vermijdbare kosten beperkt tot de leges van de overschrijving. 

De Groeten van Max

Het programma De Groeten van Max, een consumentenprogramma voor reizigers, besteedt maandagavond aandacht aan dit onderwerp en BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt is gevraagd ter plekke een toelichting te geven. Het programma is naar verluidt op pad geweest met de verborgen camera en heeft geconstateerd dat diverse caravanbedrijven nog steeds niet de juiste prijzen hanteren op de website en in de showroom. BOVAG betreurt dat en roept alle caravanbedrijven op nog eens goed naar de gehanteerde prijzen te kijken en die waar nodig alsnog zo spoedig mogelijk aan te passen aan de wettelijke voorschriften. De fabrikanten hebben toegezegd dat alle prijslijsten voor modeljaar 2018 voorzien zullen zijn van de juiste prijzen, maar het volstaat dus niet daar op te wachten.