BOVAG neemt afscheid van 150 rijscholen na aanscherping lidmaatschapseisen

16/ 1/ 15
Sinds 1 juli 2014 hanteert BOVAG strengere lidmaatschapseisen voor rijscholen. Deze eisen gelden voor rijscholen die lid willen worden van de branchevereniging en sinds 1 januari 2015 ook voor bestaande leden. Per 1 januari heeft BOVAG afscheid genomen van circa 150 rijscholen uit haar ledenbestand. Zij voldoen niet aan de nieuwe richtlijnen.

Professionaliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid staan onder druk in de Nederlandse rijscholenbranche. Dit komt door de onkunde en soms zelfs malafide praktijken van nieuwe toetreders.

Vrij ondernemerschap
BOVAG heeft bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aangedrongen op maatregelen om het kaf beter van het koren te kunnen scheiden. Met het diploma voor rijinstructeur op zak is het namelijk eenvoudig om in Nederland een eigen rijschool te starten. Daarbij is geen kennis van belasting- en premieafdrachten of kostprijsberekeningen vereist. Vele nieuwkomers verdwijnen dan ook binnen korte tijd weer van het toneel. Maar niet zonder eerst lokaal met onwaarschijnlijk lage tarieven de markt op stelten te hebben gezet en consumenten te duperen die grote sommen geld vooruit hebben betaald. Het ministerie wijst echter op het vrije ondernemerschap en wil geen toetredingseisen stellen. Wel werd een online rijscholenkiezer ontwikkeld. Daarmee moet de consument een objectieve keuze kunnen maken op basis van beoordelingen door klanten van rijscholen.

Nieuwe eisen
BOVAG heeft zelf strengere lidmaatschapseisen geformuleerd. Een van de nieuwe eisen is dat BOVAG-rijscholen van al hun instructeurs een Verklaring Omtrent Gedrag op het gebied van onder meer fraude, verkeer en zeden moeten overleggen. BOVAG is van mening dat de ouders van de voornamelijk minderjarige rijleskandidaten erop moeten kunnen vertrouwen dat hun kroost en hun geld in goede handen zijn. Verder voert BOVAG een kredietwaardigheidscheck uit en wordt gecontroleerd of aangesloten rijscholen voldoen aan een minimaal slagingspercentage. Ook is men verplicht gebruik te maken van een online beoordelingssysteem voor klanten. Periodiek worden de BOVAG-rijscholen door een onafhankelijk bureau gecontroleerd.

Helft van alle examens
Tot 1 januari 2015 waren ongeveer 950 van de 8000 Nederlandse rijscholen aangesloten bij BOVAG. Er is nu afscheid genomen van 150 rijschoolhouders. Deze ondernemers kunnen of willen niet voldoen aan de nieuwe lidmaatschapseisen. Voorzitter Frank Hoornenborg van BOVAG-rijscholen: “We wisten van tevoren dat met aanscherping van de eisen een groot aantal leden van de kar zou vallen. Het zij zo. BOVAG doet alles wat in haar macht ligt om de betrouwbaarheid en het imago van de rijscholensector te waarborgen. Met 800 rijscholen die zowat de helft van alle examens in Nederland verzorgen, hebben we nu nog altijd een groot netwerk van verkeersopleiders die kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel hebben staan.”

Een greep uit de optredens van BOVAG in de media: